Dziś mamy 19 kwietnia 2024, piątek, imieniny obchodzą:
25 listopada 2022

Drugi etap zakończony. Konserwacja ołtarza głównego w kościele

fot. Powiat Bydgoski

fot. Powiat Bydgoski

Zakończono II etap konserwacji ołtarza głównego w kościele# pw. Matki Bożej Królowej Polski we Włókach.

Dobiegł końca II etap prac konserwatorskich przy ołtarzu głównym w parafii we Włókach. Ołtarz główny znajdujący się w kościele parafialnym we Włókach należy do bardzo rzadkich przykładów ołtarzy kazalnicowych. Tego typu obiekty nie były reprezentatywnym rozwiązaniem stosowanym w świątyniach ewangelickich. Zazwyczaj ambony stanowiły oddzielny element i umieszczano je w nawie bocznej.

Celem prac konserwatorskich było ratowanie przed postępującym niszczeniem zabytku m.in. przed drewnojadami oraz innymi czynnikami biologicznymi.

Etap I prac polegał na wykonaniu pełnej konserwacji predelli i retabulum ołtarza, natomiast etap II stanowił rekonstrukcję uszaków na podstawie projektu Paula Fischera. Zadanie było współfinansowane ze środków Powiatu Bydgoskiego w wysokości 46 tyś. zł., Urzędu Marszałkowskiego - 79 tys. 999,99 zł oraz Kujawsko-Pomorskiego Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków - 5 tyś. zł.

Materiał: Powiat Bydgoski

Oceń artykuł: 18 18

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!


0

Okruchy i ciekawostki historii. Opowieści Staropolskiej Wisły

Od Heweliusza do nicponiów z carskich# magazynów.

(czytaj więcej)
0

Domowa pizza. Jak dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu?

Chrupiący spód, soczyste warzywa, aromatyczne zioła i gorący,# rozpływający się żółty ser – pizza to danie, którym można delektować się na całym świecie. Prosta receptura zdobyła serca przedstawicieli różnych kultur, które tworzą własne kombinacje oparte na lokalnych składnikach. Nic dziwnego, klasyczna pizza to wręcz uzależniająca mieszanka sycących węglowodanów, wzmacniających smak tłuszczy, dodającego energii białka oraz pobudzających mikroelementów, pochodzących ze świeżych warzyw i ziół. Jak zatem odpowiednio dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu, a jednocześnie zaskoczyć swoich gości zupełnie nowym smakiem? Podpowiadamy!

(czytaj więcej)
0

Ponad 5,5 mln transakcji bonami. ZUS dokonał podsumowania programu

Rodzice i opiekunowie mieli dużo czasu na wykorzystanie #bonu turystycznego. Program wystartował 1 sierpnia 2020 r. i obowiązywał do 31 marca 2023 r. W tym czasie zrealizowano ponad 5,5 mln transakcji bonami na łączną kwotę blisko 3,2 mld zł. Suma płatności zrealizowanych przez mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego przekroczyła 160,6 mln zł.

(czytaj więcej)
0

Słodkości na tłusty czwartek. Przygotuj puszyste faworki

Tłusty Czwartek to w Polsce, jak wiadomo, #święto pod znakiem pączka. Inne ciastka i słodkości schodzą zwykle na dalszy plan, my chcemy jednak przypomnieć, że słodkości, które możemy serwować w tym wyjątkowo pysznym dniu jest znacznie więcej. Dajemy trzy propozycje.

(czytaj więcej)