Dziś mamy 20 kwietnia 2024, sobota, imieniny obchodzą:
02 grudnia 2021

Ogólnopolski Program Profilaktyki Czerniaka. Szkoły się do niego dołączają

fot. pixabay

fot. pixabay

Szkoły, dla których organem prowadzącym jest Powiat Bydgoski, przystąpiły w roku szkolnym 2021/2022 do# realizacji największego w Polsce Ogólnopolskiego Programu Profilaktyki Czerniaka, którego organizatorem jest Studenckie Koło Naukowe ONKOMA przy Klinice Gastroenterologii Onkologicznej w Narodowym Instytucie Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie w Warszawie – Państwowym Instytucie Badawczym.

Głównym celem programu jest zwiększenie świadomości społecznej na temat czerniaka oraz nauka odpowiedzialnych zachowań i postawy prozdrowotnej wśród uczniów.

W edycji 2021/2022 uczestniczy 11 naszych szkół:

1) Liceum Ogólnokształcące im. Leona Wyczółkowskiego w Koronowie,

2) Specjalna Szkoła Podstawowa Nr 3 w Koronowie w Zespole Szkół w Koronowie,

3)  Szkoła Specjalna Przysposabiająca do Pracy w Koronowie w Zespole Szkół w Koronowie,

4)  Branżowa Szkoła I Stopnia Nr 1 w Koronowie w Zespole Szkół w Koronowie,

5) Liceum Ogólnokształcące w Solcu Kujawskim w Zespole Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Solcu Kujawskim,

6) Technikum w Solcu Kujawskim w Zespole Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych  w Solcu Kujawskim,

7) Branżowa Szkoła I Stopnia w Solcu Kujawskim w Zespole Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Solcu Kujawskim,

8) Technikum w Koronowie w Zespole Szkół im. gen. Stanisława Maczka w Koronowie,

9) Branżowa Szkoła I Stopnia w Koronowie w Zespole Szkół im. gen. Stanisława Maczka w Koronowie,

10) Technikum w Karolewie w Zespole Szkół Agro-Ekonomicznych im. Bronisława Zamojdzina w Karolewie,

11) Branżowa Szkoła I Stopnia w Karolewie w Zespole Szkół Agro-Ekonomicznych im. Bronisława Zamojdzina w Karolewie.

W szkołach przeprowadzone zostaną lekcje w ramach godziny wychowawczej z wykorzystaniem otrzymanych materiałów, takich jak: ulotka informacyjna, plakat, materiały dla nauczyciela oraz film na temat samobadania skóry. Realizatorami programu mogą być biolodzy, wychowawcy klas, pedagodzy bądź pielęgniarki szkolne.

Po ukończonych zajęciach uczniowie będą znać zasady profilaktyki czerniaka, zdobędą umiejętność przeprowadzenia samobadania skóry czy też różnicowania podejrzanych zmian o charakterze nowotworowym ze zwykłymi znamionami na podstawie zasady ABCDE czerniakowe abecadło.

Realizacja Programu Ogólnopolskiej Profilaktyki Czerniaka wynika wprost z obszaru drugiego Narodowej Strategii Onkologicznej na lata 2020-2030 przyjętej Uchwałą nr 10 Rady Ministrów z dnia 4 lutego 2020 r. tj. Inwestycje w edukację, prewencję pierwotną i styl życia – Ograniczanie zachorowalności na nowotwory przez redukcje ryzyka w zakresie profilaktyki pierwotnej nowotworów. Ponadto Rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej z dnia 3 czerwca 2020 roku zmieniającym rozporządzenie w sprawie ramowych planów nauczania dla publicznych szkół dookreślono, iż na zajęciach z wychowawcą uczniowie powinni realizować treści dotyczące istotnych problemów społecznych.

Materiał: Starostwo Powiatowe w Bydgoszczy

Oceń artykuł: 0 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!


0

Okruchy i ciekawostki historii. Opowieści Staropolskiej Wisły

Od Heweliusza do nicponiów z carskich# magazynów.

(czytaj więcej)
0

Domowa pizza. Jak dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu?

Chrupiący spód, soczyste warzywa, aromatyczne zioła i gorący,# rozpływający się żółty ser – pizza to danie, którym można delektować się na całym świecie. Prosta receptura zdobyła serca przedstawicieli różnych kultur, które tworzą własne kombinacje oparte na lokalnych składnikach. Nic dziwnego, klasyczna pizza to wręcz uzależniająca mieszanka sycących węglowodanów, wzmacniających smak tłuszczy, dodającego energii białka oraz pobudzających mikroelementów, pochodzących ze świeżych warzyw i ziół. Jak zatem odpowiednio dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu, a jednocześnie zaskoczyć swoich gości zupełnie nowym smakiem? Podpowiadamy!

(czytaj więcej)
0

Ponad 5,5 mln transakcji bonami. ZUS dokonał podsumowania programu

Rodzice i opiekunowie mieli dużo czasu na wykorzystanie #bonu turystycznego. Program wystartował 1 sierpnia 2020 r. i obowiązywał do 31 marca 2023 r. W tym czasie zrealizowano ponad 5,5 mln transakcji bonami na łączną kwotę blisko 3,2 mld zł. Suma płatności zrealizowanych przez mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego przekroczyła 160,6 mln zł.

(czytaj więcej)
0

Słodkości na tłusty czwartek. Przygotuj puszyste faworki

Tłusty Czwartek to w Polsce, jak wiadomo, #święto pod znakiem pączka. Inne ciastka i słodkości schodzą zwykle na dalszy plan, my chcemy jednak przypomnieć, że słodkości, które możemy serwować w tym wyjątkowo pysznym dniu jest znacznie więcej. Dajemy trzy propozycje.

(czytaj więcej)