Dziś mamy 28 marca 2024, czwartek, imieniny obchodzą:
17 września 2018
VII Festiwal Piwa BeerGoszcz - podsumowanie

W powiecie też warzą piwo

fot JG

fot JG

Ponad 150 tytułów piw od bardzo lekkich po ekstremalnie mocne oraz kilka cydrów, przy dobrej muzyce, zabawie, prelekcjach blogerów i rozwiązywaniu quizu wiedzy o piwie, mogli spróbować uczestnicy siódmego już Festiwalu Piwa BeerGoszcz.

W piątek i sobotę w bydgoskiej hali Łuczniczka odbył się VII Festiwal Piwa BeerGoszcz. Przyjechało 16 browarów, w tym dwa z powiatu bydgoskiego: Regionalna Warzelnia Piwa i Browar Rzemieślniczy Rzeka Piwa. Jak co edycja byli kolejni debiutanci, z reguły młode browary: warszawski Langier BEER, Browar Grudziądz, Piwo Stalove ze Stalowej Woli i Dobry Browar z Gniezna. Byli też znani i lubiani producenci kraftowego trunku: Hopium, Browar Kazimierz, Browar Harpagan, Browar Profesja, Beer Bros, Browar Komitet, Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy, Browar wBrew, Browar Nepomucen, Browar Łąkomin, Browar PERUN i Cydr Jabłkowy. Łącznie na stoiskach z kranu i w butelkach można było posmakować ok. 150 tytułów piwnych. Były piwa bardzo lekkie: berliner weisse i sour-y z przeróżnymi dodatkami owocowymi, znane powszechnie style – lagery, pilsy, pszeniczne (hefeweizen), najwięcej było nowofalowych piw górnej fermentacji (pale ale) z chmielami amerykańskimi, nowozelandzkimi, europejskimi i polskimi (w tym segmencie było sporo odmian jak IPA, APA, NEIPA, West Coast IPA, dark IPA, double IPA, session IPA) o zróżnicowanym poziomie ekstraktu (od 12 do ok. 20 %) i alkoholu (od 4,5 do ok. 9%), nie zabrakło piw mocnych jak: Imperial IPA, Porter Bałtycki, imperialny Porter Bałtycki, FES, RIS, quadrupel. Najmocniejszym piwem festiwalu było wymrażany Dark Strong Ale z Browaru Hopium o nazwie „Lódolf”. Alkohol oszacowano na ok. 16%. Piwo dodatkowo było leżakowane w beczce po winie Rioja.

Oprócz zakupu piwa można było porozmawiać z właścicielami browarów i piwowarami, w tym jedną z nielicznych kobiet-piwowarów Gosia Wirecka z Browaru Komitet.

Organizatorzy, Centrum Targowe Pomorza i Kujaw, zapewnili wiele dodatkowych atrakcji. Chętni mogli wziąć udział w kursie sensorycznym (nauka rozpoznawania smaków i nut aromatycznych, stylów piwa, procesu produkcji piwa itd.). Na scenie wystąpili blogerzy z prelekcjami oraz znany komik Darek Gadowski. Można było też skorzystać ze strefy gier planszowych i wideo. Tradycyjnie były stoiska z posiłkami (food-truck).

- W naszej ocenie festiwal był bardzo udany. Nie tylko piwo, ale wiele dodatkowych atrakcji sprawiło, że przybyło bardzo dużo osób, często całymi rodzinami. - Naszą ideą jest nie tylko serwować piwo, ale edukacja i upowszechnianie kultury spożywania alkoholu, przy dobrej muzyce, zabawie, grach, quizach. Odwiedzający z festiwalu na festiwal są coraz aktywniejsi o czym świadczy udział w niełatwym quzie. Stend up zgromadził liczną publiczność – skomentował Włodzimierz Piotrowski, organizator imprezy. - Zadowoleni byli także wystawcy, bo sprzedali dużo swoich trunków, a co ciekawe konsumenci wykupili wszystkie najdroższe. Tak zmieniają się oczekiwania konsumentów – dodał.

Ale były też wpadki. Debiutujący browar ze Stalowej Woli przywiózł ewidentnie zepsute piwo, zakażone dzikim drożdżami (Brettanomyces). Wśród blogerów żartowano nawet, że gdyby piwo było sprzedawane jako Brett APA, to by nawet …smakowało. W tym roku jak nigdy wcześniej posypała się fala krytyki pod adresem kilku browarów rzemieślniczych z powodu ewidentnych wad wyczuwanych w piwie. Należy jednak podkreślić, że tegoroczna pogoda, długotrwałych upałów mogła doprowadzić do zepsucia się źle przechowywanych w sklepach piw, które są nieutrwalane (niefiltrowane, niepasteryzowane).

Festiwal cieszy się też coraz większym zainteresowaniem dziennikarzy i blogerów piwnych. Po raz pierwszy przez dwa dni realizowana była transmisja na żywo przez Tomasza Migdałka znanego w świecie piwnych geeków.

Oceń artykuł: 5 6

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!


0

Pod Bydgoszczą wylądowało UFO? Tajemniczy spodek pod lasem

- To spodek obcej cywilizacji, UFO, a może to jakieś urządzenie szpiegowskie z# innego kraju? - spekulują mieszkańcy Tarkowa Dolnego w powiecie bydgoskim na widok dziwnego pojazdu, który stanął na jednej z łąk pod lasem w powiecie bydgoskim.

(czytaj więcej)
0

Domowa pizza. Jak dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu?

Chrupiący spód, soczyste warzywa, aromatyczne zioła i gorący,# rozpływający się żółty ser – pizza to danie, którym można delektować się na całym świecie. Prosta receptura zdobyła serca przedstawicieli różnych kultur, które tworzą własne kombinacje oparte na lokalnych składnikach. Nic dziwnego, klasyczna pizza to wręcz uzależniająca mieszanka sycących węglowodanów, wzmacniających smak tłuszczy, dodającego energii białka oraz pobudzających mikroelementów, pochodzących ze świeżych warzyw i ziół. Jak zatem odpowiednio dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu, a jednocześnie zaskoczyć swoich gości zupełnie nowym smakiem? Podpowiadamy!

(czytaj więcej)
0

Ponad 5,5 mln transakcji bonami. ZUS dokonał podsumowania programu

Rodzice i opiekunowie mieli dużo czasu na wykorzystanie #bonu turystycznego. Program wystartował 1 sierpnia 2020 r. i obowiązywał do 31 marca 2023 r. W tym czasie zrealizowano ponad 5,5 mln transakcji bonami na łączną kwotę blisko 3,2 mld zł. Suma płatności zrealizowanych przez mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego przekroczyła 160,6 mln zł.

(czytaj więcej)
0

Słodkości na tłusty czwartek. Przygotuj puszyste faworki

Tłusty Czwartek to w Polsce, jak wiadomo, #święto pod znakiem pączka. Inne ciastka i słodkości schodzą zwykle na dalszy plan, my chcemy jednak przypomnieć, że słodkości, które możemy serwować w tym wyjątkowo pysznym dniu jest znacznie więcej. Dajemy trzy propozycje.

(czytaj więcej)