Kultura / Rozrywka
III Jarmark Produktów Lokalnych. Pysznie, smacznie, zdrowo

Blisko 50 stoisk lokalnych producentów żywności można był odwiedzić w sobotę 17 czerwca na Jarmarku Produktów Lokalnych w Sicienku.
(czytaj więcej)Majówka z Gminą Sicienko. Zenek Martyniuk rozgrzał publiczność

Koncert Zenka Martyniuka podczas majówki w Sicienku przyciągnął tłumy! Portal Sicienko24.pl był jednym z patronów medialnych imprezy.
(czytaj więcej)Spotkanie dla seniorów i osób samotnych. Wspólnie spędzono czas

Tradycyjnie w święto Trzech Króli sołectwo Dąbrowa Chełmińska zorganizowało spotkanie świąteczno - noworoczne dla seniorów i osób samotnych.
(czytaj więcej)Gzinianie o swoich rodzinach. Ruszyli śladami swojej historii

W ramach projektu „Gzin – śladami jego historii” mieszkańcy danego sołectwa przedstawili historię rodzin zamieszkujących Gzin, podczas warsztatów „Nasi mieszkańcy, naszą historią”.
(czytaj więcej)Razem aktywnie przygotowali wiązanki. Spotkali się w Ośrodku Kultury

Czwartkowe zajęcia realizowane w ramach projektu# "Razem aktywnie – małe wielkie zmiany" dotyczyły przygotowania wiązanek.
(czytaj więcej)Powrót do przeszłości z zapiskami babć. Co tym razem ugotowano?

25 października odbyło się kolejne spotkanie uczestników projektu „Razem aktywnie – małe# wielkie zmiany”, w trakcie którego przygotowano dania wg. lokalnych tradycji i receptur.
(czytaj więcej)Uczestnicy chwycili za młotek i gwoździe. Wybili małe dzieła sztuki

Młotek, malutkie gwoździe, deska i kordonek – czyli #najgłośniejsze warsztaty projektowe ze String Art’u w Gminnym Ośrodku Kultury i Sportu w Dąbrowie Chełmińskiej.
(czytaj więcej)Film o bł. ks. Jerzym Popiełuszce. Odbyła się premiera w Bydgoszczy

W środę 19 października, w 38. rocznicę śmierci bł. ks. Jerzego Popiełuszki w# Urzędzie Wojewódzkim odbyła się premiera filmu dokumentalnego Mirosława Basaja produkcji TVP pt. „Jerzy, słowa przerwane…”. Organizatorami pokazu byli Wojewoda Kujawsko-Pomorski Mikołaj Bogdanowicz oraz Dyrektor TVP3 Bydgoszcz Michał Rybicki.
(czytaj więcej)Piękno przyrody uwiecznione przez fotografików. Zostali nagrodzeni

Wczoraj (18 października) w Urzędzie Wojewódzkim odbyło się #uroczyste podsumowanie i rozstrzygnięcie konkursu fotograficznego Wojewody Kujawsko-Pomorskiego, pn. „Przyroda województwa kujawsko-pomorskiego” – edycja 2022. W uroczystości wzięli udział m.in. Wojewoda Mikołaj Bogdanowicz oraz Prezes Zarządu Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Toruniu Ireneusz Stachowiak.
(czytaj więcej)„Zapiski babci powrotem do przeszłości”. Odbyły się warsztaty projektowe

„Zapiski babci powrotem do przeszłości” – pod tym właśnie hasłem# przebiegły wczorajsze warsztaty projektowe w Gminnym Ośrodku Kultury i Sportu w Dąbrowie Chełmińskiej.
(czytaj więcej)Czarżanie zainspirowali się dyniami. Przygotowali z nich przysmaki

Wczoraj 18 października odbyły się warsztaty pt. „Dyniowe inspiracje powrotem do# tradycji kulinarnych i historycznych naszego regionu” w Czarżu, Z tego powodu mieszkańcy zebrali się, aby przygotować wiele smakowitych przysmaków z dynią w roli głównej.
(czytaj więcej)Popłynęli Fantazją. Żeglowali ze spływem Brdy

Ponad dwudziestu uczestników liczył sobie październikowy spływ# Brdą współfinansowany przez Powiat Bydgoski. Wykorzystana została bardzo sprzyjająca pogoda w sobotę. Choć trochę pokropiło spływowicze mieli okazję obejrzeć Bydgoszcz z poziomu rzeki.
(czytaj więcej)Nagrodzono fotografików. Uwiecznili zabytki powiatu bydgoskiego

Wydział Promocji, Kultury i Sportu Starostwa Powiatowego w# Bydgoszczy zorganizował w nowej odsłonie I edycję konkursu pn. „Zabytki Powiatu Bydgoskiego w filmie i w fotografii”.
(czytaj więcej)Panie wzięły udział w warsztatach. Skręcały kwiaty z foraminu

Panie z gminy Dąbrowa Chełmińska wzięły udział w# warsztatach przeprowadzonych przez instruktorów Gminnego Ośrodka Kultury i Sportu.
(czytaj więcej)Babie lato z miejscowymi KGW. Panie wspólnie się integrowały

17 września w sali w Boluminie spotkały się członkinie z# Kół Gospodyń Wiejskich z terenu Gminy Dąbrowa Chełmińska Bolumin, Czemlewo, Gzin, Nowy Dwór, Ostromecko, Rafa, Wałdowo Królewskie.
(czytaj więcej)Rodzinnie na jeziorze Jezuickim. Popłynęli kajakami

Kajakami wokół jeziora Jezuickiego popłynęli w minioną sobotę (3 września) uczestnicy spływu kajakowego w ramach projektu "Rodzinna turystyka kajakowa", który został dofinansowany przez Powiat Bydgoski.
(czytaj więcej)Dowiedzieli się jak jedli przodkowie. Przez dwa dni to gotowali to samo

„Kuchnia pałucka od neolitu i w pandemii” to nazwa projektu, w którym# uczestnicy poznawali jak żywili się nasi przodkowie a także mieli okazję samodzielnie przygotowywać posiłki.
(czytaj więcej)Gminne dożynki w Otowicach. Zabawa była z „pompą”

20 sierpnia 2022 roku w Otowicach odbyły się Gminne Dożynki. Uroczystości rozpoczęły się o# godz. 15.45 przemarszem barwnego korowodu dożynkowego, prowadzonego przez orkiestrę dętą ze Złejwsi Wielkiej.
(czytaj więcej)Wzrost płacy minimalnej w dwóch etapach. Ile wyniesie podwyżka?

W przyszłym roku najniższe wynagrodzenie wzrośnie w dwóch etapach. Od 1 stycznia płaca minimalna wynosić ma 4242 zł, a od 1 lipca – 4300 zł.
(czytaj więcej)Domowa pizza. Jak dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu?

Chrupiący spód, soczyste warzywa, aromatyczne zioła i gorący,# rozpływający się żółty ser – pizza to danie, którym można delektować się na całym świecie. Prosta receptura zdobyła serca przedstawicieli różnych kultur, które tworzą własne kombinacje oparte na lokalnych składnikach. Nic dziwnego, klasyczna pizza to wręcz uzależniająca mieszanka sycących węglowodanów, wzmacniających smak tłuszczy, dodającego energii białka oraz pobudzających mikroelementów, pochodzących ze świeżych warzyw i ziół. Jak zatem odpowiednio dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu, a jednocześnie zaskoczyć swoich gości zupełnie nowym smakiem? Podpowiadamy!
(czytaj więcej)Ponad 5,5 mln transakcji bonami. ZUS dokonał podsumowania programu

Rodzice i opiekunowie mieli dużo czasu na wykorzystanie #bonu turystycznego. Program wystartował 1 sierpnia 2020 r. i obowiązywał do 31 marca 2023 r. W tym czasie zrealizowano ponad 5,5 mln transakcji bonami na łączną kwotę blisko 3,2 mld zł. Suma płatności zrealizowanych przez mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego przekroczyła 160,6 mln zł.
(czytaj więcej)Jedzenie do biura. Jak komponować zdrowe i smaczne posiłki

Regularne spożywanie pełnowartościowych posiłków# sprawia, że wydajność pracownika wzrasta aż o 25% – tak wynika z danych Światowej Organizacji Zdrowie. Dobrze zbilansowany posiłek jest zatem niezbędny w czasie wielu godzin spędzonych w pracy, niezależnie od formy jej wykonywania.
(czytaj więcej)