Dziś mamy 12 lutego 2025, środa, imieniny obchodzą:
04 lutego 2025

Prosty sposób na pyszny i treściwy obiad. Zupa chrzanowa

fot. pow

fot. pow

Zimą szczególnie cenimy sycące, aromatyczne# potrawy, które rozgrzewają i dodają energii. Gorące zupy to doskonały wybór na chłodne dni – otulają ciepłem i pozwalają cieszyć się różnorodnością kulinarnych doznań. Odpowiednio dobrane składniki oraz nieoczywiste połączenia nadają im wyrazistości, czyniąc je nieodłącznym elementem zimowego menu.

Smaczny comfort food

Dobrze przyrządzona zupa nie tylko syci, ale także poprawia nastrój. Aksamitne kremy warzywne, esencjonalne wywary czy pikantne warianty klasycznych przepisów, to doskonałe propozycje na mroźny czas. Wśród nich wyróżnia się zupa chrzanowa – aromatyczna i intensywna, z mocną, pikantną nutą. Jej charakter podkreśla Chrzan Luksusowy od WSP „Społem”, zawierający 70% korzenia chrzanu, który nadaje jej wyrazistego smaku i przyjemnej ostrości, sprawiając, że doskonale rozgrzewa oraz pobudza zmysły.

Składniki:

• 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego
• 3 ziemniaki
• 1 marchewka
• 1 cebula
• 2 łyżki Chrzanu Luksusowego WSP „Społem”
• 150 ml śmietanki 18%
• 1 łyżka masła
• sól, pieprz do smaku
• majeranek i szczypta gałki muszkatołowej
• jajka na twardo i szczypiorek do podania

Przygotowanie:

Ziemniaki, marchewkę i cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na maśle. Zalej bulionem i gotuj aż warzywa zmiękną. Dodaj Chrzan Luksusowy WSP „Społem”, który nada zupie intensywny, wyrazisty charakter. Wlej śmietankę, dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem. Gotuj jeszcze kilka minut, aby smaki dobrze się połączyły.

Zupa chrzanowa najlepiej smakuje podana z jajkiem na twardo, chrupiącymi grzankami lub aromatycznym boczkiem. Można ją również wzbogacić odrobiną świeżo startego chrzanu, posiekaną natką pietruszki czy szczypiorku. To propozycja, która świetnie sprawdzi się zarówno jako codzienny obiad, ale i elegancka kolacja.

Po więcej kulinarnych inspiracji warto zajrzeć na stronę WSP „Społem”: www.wspspolem.com.pl.

Materiał: Ewa Kawiecka

Oceń artykuł: 0 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!


0

Ruszył nowy rok szkoleniowy. Przed Terytorialsami wiele wyzwań

8.Kujawsko-Pomorska Brygada Obrony# Terytorialnej uroczyście rozpoczęła nowy rok szkoleniowy

(czytaj więcej)
0

O tym budynku krążyły legendy. Zostały tylko gruzy

We wtorek (11 lutego) wyburzono dom przy Szosie #Bydgoskiej w Łochowie. Nie byłoby w tym nic sensacyjnego, gdyby nie dziwne opowieści związane z tym miejscem. Podobno w niewykończonym nigdy budynku działy się niesamowite rzeczy. Mówiło się, że dom był nawiedzony.

(czytaj więcej)
0

Walentynki. Idealny moment, by zakochać się w zupełnie nowych smakach

Nieistotne czy tegoroczne walentynki #planujemy spędzić w parze, czy samotnie – ważne, aby tego dnia znaleźć czas na delektowanie się tym, co lubimy najbardziej. Święto zakochanych to także doskonała okazja by spróbować czegoś, na co do tej pory brakowało nam odwagi lub sprzyjających okoliczności. Być może zakochamy się w zupełnie nowych smakach, a z niektórymi składnikami lub przyprawami zwiążemy się na długie lata.

(czytaj więcej)