Dziś mamy 19 marca 2024, wtorek, imieniny obchodzą:
19 lipca 2022

Adrianna Sułek czwarta na świecie. Pobiła rekord Polski

fot. Paweł Skraba dla UMWKP

fot. Paweł Skraba dla UMWKP

Adrianna Sułek (KS Brda Bydgoszcz) zajęła czwarte miejsce w# siedmioboju na mistrzostwach świata w Eugene (Stany Zjednoczone). Była stypendystka marszałka województwa pobiła rekord Polski, gromadząc 6673 punkty wielobojowe!

To była jedna z medalowych nadziei Kujaw i Pomorza na mistrzostwach świata w Eugene. Adrianna Sułek sezon 2022 ma znakomity. W marcu w Belgradzie sięgnęła po tytuł halowej wicemistrzyni świata, w startach na otwartym stadionie prezentowała się rewelacyjnie. Najpierw wygrała Memoriał Wiesława Czapiewskiego w Bydgoszczy, a następnie w Gotzis pobiła rekord życiowy – 6429 punktów.

Siedmiobój podczas zawodów w Oregonie stał na najwyższym poziomie w historii mistrzostw świata. Bydgoszczanka w siedmiu konkurencjach zgromadziła 6672 punkty - o 180 więcej od jej dotychczasowego rekordu życiowego. Ten rezultat dał jej… czwarte miejsce. Zwyciężyła podwójna mistrzyni olimpijska Nafissatu Thiam (Belgia) – 6947 punktów, przed Anouk Vetter (Holandia) – 6867 i Anną Hall (Stany Zjednoczone) – 6755. Podopieczna trenera Marka Rzepki w trakcie dwudniowych zmagań ustanowiła aż cztery rekordy życiowe, w poszczególnych konkurencjach uzyskała następujące rezultaty:

  • 100 m ppł – 13.28,
  • skok wzwyż – 189 cm,
  • pchnięcie kulą – 14.13 (RŻ),
  • 200 m – 23.77 (RŻ),
  • skok w dal – 6.43 (RŻ),
  • rzut oszczepem – 41.63,
  • 800 m – 2:07.18 (RŻ).


Możecie być dumni ze mnie, ale ja muszę to jeszcze chwilkę przeboleć. Myślałam, że szczęście będzie mi sprzyjało i światowy wynik wystarczy do medalu – powiedziała Adrianna Sułek. – W Belgradzie podczas halowych mistrzostw świata światowy wynik starczył na srebro. Za kilka lat pewnie będę z tego startu dumna, że tak otworzyłam swoją karierę na mistrzostwach świata. Na ten moment mocno powstrzymuję się od łez, bo bardzo ciężko trenowałam na ten brązowy medal. Dziś jestem czwarta, ale za 30 dni kolejna wielka impreza – mistrzostwa Europy, a więc bez Amerykanki i szanse na medal wzrastają.

Przypomnijmy, że Adrianna Sułek była trzykrotną stypendystką marszałka województwa. W ubiegłym sezonie została mistrzynią Europy U-23 w siedmioboju i zadebiutowała w igrzyskach olimpijskich, zajmując w Tokio 14. lokatę. Wierzymy, że w Paryżu 2024 stanie na podium.

Pierwszy start w Eugene ma za sobą mistrzyni olimpijska w sztafecie mieszanej Iga Baumgart-Witan. Zawodniczka BKS Bydgoszcz wystąpiła w kwalifikacjach sztafety mieszanej 4x400 m, która następnie w finale zajęła 4. miejsce z wynikiem 3:12.31. Zwyciężył mieszany zespół Dominikany – 3:09.82, przed Holandią – 3:09.90 i Stanami Zjednoczonymi – 3:10.16 

Materiał: Departament Sportu i Turystyki Urzędu Marszałkowskiego w Toruniu

Oceń artykuł: 10 14

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!


0

Cenne znaleziska. Epoka brązu w Popowie nad Gopłem

"To co znalazłam od razu wydało mi się starożytne, jednak dopiero archeolodzy określili #dokładnie ich pochodzenie i przeznaczenie. To grot i skrobak z epoki brązu" – mówi Anna Dąbrowska, członek Stowarzyszenia Historyczno - Archeologicznego „Bractwo” z województwa Kujawsko - Pomorskiego.

(czytaj więcej)
0

Domowa pizza. Jak dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu?

Chrupiący spód, soczyste warzywa, aromatyczne zioła i gorący,# rozpływający się żółty ser – pizza to danie, którym można delektować się na całym świecie. Prosta receptura zdobyła serca przedstawicieli różnych kultur, które tworzą własne kombinacje oparte na lokalnych składnikach. Nic dziwnego, klasyczna pizza to wręcz uzależniająca mieszanka sycących węglowodanów, wzmacniających smak tłuszczy, dodającego energii białka oraz pobudzających mikroelementów, pochodzących ze świeżych warzyw i ziół. Jak zatem odpowiednio dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu, a jednocześnie zaskoczyć swoich gości zupełnie nowym smakiem? Podpowiadamy!

(czytaj więcej)
0

Ponad 5,5 mln transakcji bonami. ZUS dokonał podsumowania programu

Rodzice i opiekunowie mieli dużo czasu na wykorzystanie #bonu turystycznego. Program wystartował 1 sierpnia 2020 r. i obowiązywał do 31 marca 2023 r. W tym czasie zrealizowano ponad 5,5 mln transakcji bonami na łączną kwotę blisko 3,2 mld zł. Suma płatności zrealizowanych przez mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego przekroczyła 160,6 mln zł.

(czytaj więcej)
0

Słodkości na tłusty czwartek. Przygotuj puszyste faworki

Tłusty Czwartek to w Polsce, jak wiadomo, #święto pod znakiem pączka. Inne ciastka i słodkości schodzą zwykle na dalszy plan, my chcemy jednak przypomnieć, że słodkości, które możemy serwować w tym wyjątkowo pysznym dniu jest znacznie więcej. Dajemy trzy propozycje.

(czytaj więcej)