Dziś mamy 19 marca 2024, wtorek, imieniny obchodzą:
06 czerwca 2022

Młodzież trafiła do „paki”. 16 uczniów z liceum odwiedziło zakład karny

fot. por. Wojciech Górski

fot. por. Wojciech Górski

Zakład Karny w Koronowie był miejscem wizyty 16 uczniów z# klasy policyjnej z Liceum w Sępólnie Krajeńskim.

Co za murem?

Obecni podczas wizyty uczniowie klasy policyjnej mieli okazję zapoznać się z prawdziwym obliczem więzienia. Przewodnik grupy mjr Arkadiusz Bargieł zaprezentował młodzieży jak wygląda zakład karny typu półotwartego oraz zamkniętego. O pracy w poszczególnych pionach służby opowiedzieli praktycy, którym uczniowie mogli zadawać nurtujące ich pytania dotyczące pracy w Służbie Więziennej, czy wykonywania kary pozbawienia wolności. Całość wizyty została podsumowana przez ppłk. Martę Jakubowską, zastępcę dyrektora, pierwszą kobietę na stanowisku dyrektorskim w ponad dwustuletniej historii koronowskiej jednostki. Pani Dyrektor rozszerzyła przekazaną przez kadrę wiedzę, a także omówiła trudną rolę kobiety-przełożonej w strukturach formacji mundurowej. W podsumowaniu uczniowie dowiedzieli się także o możliwościach podjęcia służby i pracy w Służbie Więziennej.

Prewencja

Wizyta w koronowskiej jednostce miała dla uczniów także wymiar prewencyjny. W trakcie prelekcji podkreślano uczestnikom ich sprawczość w procesie dorastania, możliwe do przewidzenia konsekwencje podejmowania działań ryzykownych, czy paraprzestępczych.

Materiał: Zakład Karny w Koronowie

Oceń artykuł: 30 32

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!


0

Cenne znaleziska. Epoka brązu w Popowie nad Gopłem

"To co znalazłam od razu wydało mi się starożytne, jednak dopiero archeolodzy określili #dokładnie ich pochodzenie i przeznaczenie. To grot i skrobak z epoki brązu" – mówi Anna Dąbrowska, członek Stowarzyszenia Historyczno - Archeologicznego „Bractwo” z województwa Kujawsko - Pomorskiego.

(czytaj więcej)
0

Domowa pizza. Jak dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu?

Chrupiący spód, soczyste warzywa, aromatyczne zioła i gorący,# rozpływający się żółty ser – pizza to danie, którym można delektować się na całym świecie. Prosta receptura zdobyła serca przedstawicieli różnych kultur, które tworzą własne kombinacje oparte na lokalnych składnikach. Nic dziwnego, klasyczna pizza to wręcz uzależniająca mieszanka sycących węglowodanów, wzmacniających smak tłuszczy, dodającego energii białka oraz pobudzających mikroelementów, pochodzących ze świeżych warzyw i ziół. Jak zatem odpowiednio dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu, a jednocześnie zaskoczyć swoich gości zupełnie nowym smakiem? Podpowiadamy!

(czytaj więcej)
0

Ponad 5,5 mln transakcji bonami. ZUS dokonał podsumowania programu

Rodzice i opiekunowie mieli dużo czasu na wykorzystanie #bonu turystycznego. Program wystartował 1 sierpnia 2020 r. i obowiązywał do 31 marca 2023 r. W tym czasie zrealizowano ponad 5,5 mln transakcji bonami na łączną kwotę blisko 3,2 mld zł. Suma płatności zrealizowanych przez mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego przekroczyła 160,6 mln zł.

(czytaj więcej)
0

Słodkości na tłusty czwartek. Przygotuj puszyste faworki

Tłusty Czwartek to w Polsce, jak wiadomo, #święto pod znakiem pączka. Inne ciastka i słodkości schodzą zwykle na dalszy plan, my chcemy jednak przypomnieć, że słodkości, które możemy serwować w tym wyjątkowo pysznym dniu jest znacznie więcej. Dajemy trzy propozycje.

(czytaj więcej)