Dziś mamy 13 stycznia 2025, poniedziałek, imieniny obchodzą:
29 listopada 2024

Pomysły na andrzejkowe przekąski. Łatwy do przygotowania przysmak

fot. powierzone

fot. powierzone

Andrzejki to doskonała okazja do spotkań #w gronie przyjaciół, wróżb i… smacznych przekąsek! Jeśli wciąż zastanawiasz się, jaką przekąską zaskoczyć gości, mamy dla Ciebie rozwiązanie: krewetki w tempurze.

Przepisem podzielił się szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy, miejsca znanego z wyjątkowych smaków i pięknych przyjęć. Ten elegancki i łatwy w przygotowaniu przysmak sprawi, że Twoje andrzejkowe przyjęcie będzie kulinarnym sukcesem!

Przepis na krewetki w tempurze

Składniki:

• 500 g krewetek (obranych i oczyszczonych)

• 1 szklanka mąki pszennej

• 1/2 szklanki mąki kukurydzianej

• 1 jajko

• 1 szklanka bardzo zimnej wody gazowanej

• Sól do smaku

• Olej do głębokiego smażenia

• Sos sojowy lub słodki sos chili do podania

Przygotowanie:

1. Przygotowanie ciasta tempura:

• W misce wymieszaj mąkę pszenną i mąkę kukurydzianą.

• Dodaj jajko i bardzo zimną wodę gazowaną. Delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły, ale nie mieszaj zbyt długo – ciasto powinno być lekko grudkowate.

2. Przygotowanie krewetek:

• Oczyść krewetki, pozostawiając ogonki.

• Posól krewetki do smaku.

3. Smażenie:

• W głębokim garnku lub frytkownicy rozgrzej olej do temperatury około 180°C.

• Zanurzaj krewetki w cieście tempura, a następnie delikatnie wkładaj do gorącego oleju.

• Smaż krewetki przez około 2-3 minuty, aż będą złociste i chrupiące.

• Wyjmij krewetki z oleju i odsącz na papierowym ręczniku.

4. Podanie:

• Podawaj krewetki w tempurze od razu po usmażeniu, z sosem sojowym lub słodkim sosem chili. 

Materiał: Karolina Cempel / Zespół Prasowy Commplace

Oceń artykuł: 1 1

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!


0

Nowe przepisy. Zmieniły się zasady selektywnej zbiórki odpadów

Od 2025 roku, zgodnie z przepisami #UE, wchodzi w życie obowiązek selektywnego zbierania odpadów typu: tekstylia, odzież, obuwie. To zadanie gmin, które jest realizowane w ramach Punktów Selektywnego Zbierania Odpadów Komunalnych (PSZOK). Każda gmina zobowiązana jest ustanowić przynajmniej jeden taki punkt na swoim terenie. To tam powinny trafiać rzeczy, którym można dać drugie życie!

(czytaj więcej)
0

Fundacja DKMS podsumowała rok. Nowi dawcy szpiku

Czy w ciągu zaledwie jednego roku można zmienić #rzeczywistość osób chorych, które stanęły do walki z bezkompromisowym przeciwnikiem – nowotworem krwi? Fundacja DKMS, największy Ośrodek Dawców Szpiku w Polsce, udowadnia, że tak! W 2024 roku do jej bazy dołączyły aż 119 433 osoby, a 1527 dawców faktycznych dało szansę na życie swoim „bliźniakom genetycznym” – w Polsce i na świecie! To efekt nieustannej edukacji na temat idei dawstwa, ale i ogromnego zaangażowana dawców szpiku, społeczeństwa, mediów, wolontariuszy oraz darczyńców.

(czytaj więcej)
0

Noc wigilijna jasna, to stodoła ciasna. Po wieczerzy obserwowano niebo

Na wsi popularne były w dzień wigilijny wróżby# związane z magią urodzaju. Szeroko rozpowszechnionym zwyczajem było kładzenie kawałka opłatka pod każdą miskę z potrawą wigilijną. Jeśli opłatek się przykleił do dna naczynia, oznaczało to urodzaj tej rośliny, z której przygotowana była potrawa. Domownicy każdej potrawy musieli spróbować, gdyż wierzono, że ilu potraw się nie spróbuje, tyle przyjemności omi­nie człowieka w ciągu następnego roku. Zjedzenie każdej z potraw miało z kolei zapewnić urodzaj da­nej rośliny w przyszłym roku.

(czytaj więcej)