Trzecia dawka szczepionki dla pełnoletnich pacjentów? Trwają rozmowy
fot. pacjent.gov.pl
Szczepienia przeciw COVID-19 były głównym tematem# kolejnego spotkania Rady Medycznej. W obradach ekspertów z dziedziny medycyny wziął udział premier Mateusz Morawiecki oraz minister zdrowia Adam Niedzielski. Szczepienie to najskuteczniejsza broń w walce z ciężkim przebiegiem choroby oraz śmiercią. Dlatego rząd przygotowuje proces, który umożliwi szczepienie trzecią dawką wszystkim pełnoletnim osobom w Polsce. Wspólnie z ministrem zdrowia zdecydowano, że takie szczepienia mogłyby rozpocząć się w ciągu kilku tygodni.
Temat szczepień to niejedyna kwestia poruszona podczas spotkania. Rada dyskutowała także o możliwym przebiegu wzbierającej IV fali pandemii COVID-19, a także o konieczności przyspieszenia procesu szczepień i obowiązkowych szczepieniach dla personelu medycznego. Omówiono także pomysły nowych zasad zabezpieczenia oddziałów szpitalnych przed transmisją koronawirusa. Uczestnicy spotkania zaznaczyli także potrzebę przestrzegania obowiązujących zasad bezpieczeństwa. Tematem posiedzenia były również planowane inwestycje w polską zakaźną sieć szpitalną.
Trzecia dawka szczepionki dla pełnoletnich pacjentów
Rząd wspólnie z Radą Medyczną pracuje nad systematycznym rozszerzaniem listy osób, które mogą dodatkowo wzmocnić swoją odporność przeciw COVID-19. Od początku września trzecią dawkę szczepienia przeciw koronawirusowi mogą przyjmować osoby m.in. leczone onkologicznie, po przeszczepach, z niedoborem odporności lub zakażone HIV. Natomiast od 24 września kolejna dawka szczepionki została udostępniona osobom, które ukończyły 50 lat.
W trosce o bezpieczeństwo Polaków, rząd pracuje nad procesem, który już niedługo umożliwi szczepienie trzecią dawką wszystkim pełnoletnim osobom w Polsce, które przyjęły do tej pory dwie dawki preparatu. Wspólnie z ministrem zdrowia zdecydowano, że takie szczepienia mogłyby rozpocząć w ciągu kilku tygodni.
Co ważne, Rada Medyczna rekomenduje, aby tzw. dawka przypominająca była podawana nie wcześniej niż 6 miesięcy od ukończenia szczepienia podstawowego.
Wszystkie rekomendacje i stanowiska Rady Medycznej znajdziesz na stronie: https://www.gov.pl/web/koronawirus/rada-medyczna
Szczepionka zmniejsza ryzyko śmierci wywołanej COVID-19
Z ostatnich danych Ministerstwa Zdrowia wynika, że wśród wszystkich zgonów osób zakażonych koronawirusem, jedynie nieco ponad 2 proc. stanowiły osoby zaszczepione. Oznacza to, że blisko 98 proc. zmarłych na COVID-19 to osoby niezaszczepione (dane na 15.10.2021).
Resort zdrowia informuje także, że zaledwie 0,12 proc. osób zaszczepionych zostało zakażonych koronawirusem (dane na 15.10.2021).
Również dane z września pokazują, że warto się zaszczepić. We wrześniu odnotowano ponad dwa razy mniej zakażeń wśród zaszczepionych, niż wśród osób, które nie przyjęły preparatu. Zgonów spowodowanych COVID-19 wśród osób zaszczepionych we wrześniu było prawie cztery razy mniej niż wśród niezaszczepionych.
Zaszczep się – chroń siebie i swoich bliskich!
Obecnie liczba wykonanych w Polsce szczepień przekroczyła 38,3 mln. Natomiast liczba osób w pełni zaszczepionych to ponad 19,7 mln. To jednak wciąż za mało, aby uzyskać odporność zbiorową i skutecznie pokonać COVID-19.
Nie czekaj i zarejestruj się! Szczepienie pozwala uniknąć zachorowania na COVID-19 lub łagodnie przejść przez zakażenie.
Informacje m.in. o tym, jak zapisać się na szczepienie znajdziesz na stronie www.gov.pl/szczepimysie
Materiał: gov.pl
Czytaj również
Dodaj komentarz
Okruchy i ciekawostki historii. Opowieści Staropolskiej Wisły
Od Heweliusza do nicponiów z carskich# magazynów.
(czytaj więcej)Domowa pizza. Jak dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu?
Chrupiący spód, soczyste warzywa, aromatyczne zioła i gorący,# rozpływający się żółty ser – pizza to danie, którym można delektować się na całym świecie. Prosta receptura zdobyła serca przedstawicieli różnych kultur, które tworzą własne kombinacje oparte na lokalnych składnikach. Nic dziwnego, klasyczna pizza to wręcz uzależniająca mieszanka sycących węglowodanów, wzmacniających smak tłuszczy, dodającego energii białka oraz pobudzających mikroelementów, pochodzących ze świeżych warzyw i ziół. Jak zatem odpowiednio dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu, a jednocześnie zaskoczyć swoich gości zupełnie nowym smakiem? Podpowiadamy!
(czytaj więcej)Ponad 5,5 mln transakcji bonami. ZUS dokonał podsumowania programu
Rodzice i opiekunowie mieli dużo czasu na wykorzystanie #bonu turystycznego. Program wystartował 1 sierpnia 2020 r. i obowiązywał do 31 marca 2023 r. W tym czasie zrealizowano ponad 5,5 mln transakcji bonami na łączną kwotę blisko 3,2 mld zł. Suma płatności zrealizowanych przez mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego przekroczyła 160,6 mln zł.
(czytaj więcej)Słodkości na tłusty czwartek. Przygotuj puszyste faworki
Tłusty Czwartek to w Polsce, jak wiadomo, #święto pod znakiem pączka. Inne ciastka i słodkości schodzą zwykle na dalszy plan, my chcemy jednak przypomnieć, że słodkości, które możemy serwować w tym wyjątkowo pysznym dniu jest znacznie więcej. Dajemy trzy propozycje.
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!