Dziś mamy 2 lipca 2022, sobota, imieniny obchodzą:
22 maja 2022

Zaskocz swoją drugą połówkę pyszną kolacją. Mamy kilka przepisów

fot. InfoWire.pl

fot. InfoWire.pl

W natłoku codziennych spraw i obowiązków zdarza się# nam odkładać na dalszy plan celebrowanie wspólnych chwil przy stole. Czasem jemy w biegu, mijając się w kuchni lub w drodze do pracy. Niedziela może być doskonałym pretekstem, by to zmienić i zaplanować czas, aby razem zjeść coś pysznego. Kolacja przygotowana samodzielnie może stanowić nie tylko początek wspaniałego wieczoru, ale też wyraz szczególnej sympatii - jeśli przygotujemy coś, co lubi nasza połówka. Z przyjemnością pomożemy zaaranżować ten wyjątkowy czas od A do Z.

Co zrobić, by wspólny wieczór był magiczny?

Podczas planowania wspólnej kolacji wybór menu jest bardzo ważny. Nie zapominajmy jednak o najważniejszym – miłym spędzeniu czasu i skupieniu się na sobie nawzajem. Po pierwsze – odłóżmy telefony poza zasięg naszego wzroku. Nie sięgajmy po tablet, nie włączajmy telewizora. Nastrój natomiast umili muzyka w tle. W takich warunkach posiłek będzie niespieszną przyjemnością, a nie kolejnym obowiązkiem do odhaczenia.

Randkę zacznijcie już w kuchni!

Może wspólne gotowanie? To najlepszy sposób na początek udanego wieczoru. To również czas na rozmowę o minionym tygodniu, planach i wszystkim tym, na co nie mamy na co dzień czasu. Jeśli nasza połówka nie jest kulinarnym wirtuozem, pozwólmy jej zająć się prostym zadaniem, np. umyciem i pokrojeniem składników potrzebnych do zrobienia sałatki z wędzonym łososiem i pieczonym burakiem. Może przy tej okazji odkryje swoje kulinarne powołanie? W kuchni może być nie tylko smacznie, ale i bardzo kreatywnie!

Sałatka z wędzonym łososiem i pieczonym burakiem

Czas przygotowania: 15 min.

Ilość porcji: 6

Składniki:

- 1 opakowanie Sosu Sałatkowego koperkowo-ziołowego KNORR
- 1 cytryna
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 200 g fileta wędzonego z łososia na zimno
- 1 bulwa kopru włoskiego (fenkułu)
- 1 upieczony burak
- 2 pomarańcze
- 50 g orzechów laskowych
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 300 g młodych liści szpinaku

Sposób przygotowania:

1. Pokrój upieczonego buraka w cząstki.
2. Pokrój koper włoski w cienkie pół plastry, pomarańcze obierz i pokrój na małe porcje, a łososia w cienkie paseczki. Orzechy laskowe upraż na patelni, a następnie drobno posiekaj. Ser pleśniowy porwij na mniejsze kawałki.
3. W dużej misce wymieszaj sos sałatkowy Knorr z trzema łyżkami oliwy i trzema łyżkami soku wyciśniętego z cytryny.
4. Do sosu dodaj buraki, łososia, koper i pomarańcze. Wymieszaj wszystkie produkty. Na dużym płaskim talerzu ułóż liście szpinaku. Na tak udekorowany talerz przełóż sałatkę i posyp ją orzechami oraz kawałkami sera pleśniowego.

Zadbaj o nastrój

Muzyka, zastawa, odpowiednie światło… Niech to będzie wyjątkowy wieczór. Jeśli na co dzień preferujesz wygodne dresy, tym razem postaw na coś bardziej eleganckiego – niech Twój ubiór też podkreśla wyjątkowość tej okazji!

Komponując jadłospis, wybierajmy składniki, które nie są takie oczywiste i raczej nie jadamy ich na co dzień. Egzotyczne owoce, wykwintne mięsa, a może grillowane szaszłyki z krewetkami, ananasem i pikantną salsą z kaparami? Do tego świece albo niewielkie lampiony i nastrojowa muzyka – we własnej jadalni lub salonie uzyskamy niepowtarzalny klimat.

Grillowane szaszłyki z krewetkami, ananasem i pikantną salsą z kaparami

Czas przygotowania: 30 min.

Ilość porcji: 4

Składniki:

- 24 krewetki
- 4 łyżki Ketchupu Hellmann's Pikantny
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka KNORR
- 300 g świeżego ananasa lub z puszki
- 1 papryka czerwona
- 3 pomidory
- 2 łyżki kaparów w zalewie
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 4 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

1. Pomidory oraz cebulę pokrój w drobną kostkę i przełóż do miseczki. Dodaj posiekany czosnek, drobno pokrojoną kolendrę oraz odsączone kapary. Na koniec dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek oraz 2 łyżki ketchupu. Wszystko razem wymieszaj, dopraw do smaku i odstaw do lodówki.
2. Ananasa oraz paprykę pokrój w kostki ok. 3 cm x 3 cm i przełóż do miseczki, dodaj krewetki. Wszystko skrop sokiem z cytryny, dodaj przyprawę Knorr oraz po 2 łyżki ketchupu i oliwy z oliwek. Wymieszaj wszystkie składniki, a następnie na przemian nabijaj na drewniane patyki, by uformować kolorowe i smaczne szaszłyki
3. Szaszłyki układaj na rozgrzanym grillu i smaż po 2-3 minuty z każdej strony. Gotowe danie podawaj z chrupiącymi grzankami z grilla.

To, co tygryski lubią najbardziej

Przygotowując posiłek, musimy pamiętać o tym, co lubi nasz połówka. Posiłek ma być przyjemnością, a nie treningiem degustacji produktów, do których nie jesteśmy przekonani. Kochacie słoneczną Italię? Warto postawić na specjały kuchni włoskiej. A może to odległe kraje azjatyckie są bliskie Waszemu sercu? Domowe nigiri-sushi smakiem przywoła te egzotyczne klimaty.

Domowe nigiri-sushi

Czas przygotowania: 15 min.

Liczba porcji:4

Składniki:

- 200 g fileta z tuńczyka lub łososia. Mogą być również krewetki lub inna dowolna ryba
- 20 g pasty wasabi
- 300 g ugotowanego ryżu
- 1 opakowanie nori

Sposób przygotowania:

1. Pokrój rybę w plastry ok. 2 cm x 4 cm.
2. Następnie weź mniej więcej dwie łyżki ryżu i uformuj go w dłoni przyciskając delikatnie dwoma palcami. Ryż posmaruj z wierzchu odrobiną wasabi.
3. Na tak uformowany ryż nałóż przygotowane kawałki ryby.
4. Z płata nori wytnij cienkie paski i zawiń wokół owalnego kawałka nigiri.

Materiał: InfoWire.pl / red. 

Oceń artykuł: 0 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!


0

3 lata więzienia za pamiątkę! Na jakie souveniry zza granicy uważać?

Muszelka z plaży, oryginalny upominek, regionalna# wędlina… Czasem dopiero na granicy, okazuje się, że przewozimy towary, za które grozi nam w Polsce wysoka grzywna, albo# od 3 do 5 lat więzienia. Aby uniknąć przykrych niespodzianek, warto poznać zarówno polskie prawo celne, jak i przepisy w kraju, do którego wyjeżdżamy.

(czytaj więcej)
0

O braciach przesiąkniętych sportem! Rozmowa z Edwardem Mikrutem

Jakiś czas temu w Koronowie odbył się X Bieg Imienia Braci Mikrutów. Byli to# oszczepnicy ze wsi Wiewiórki, którzy osiedlili się na terenach Koronowa i na przełomie lat 20. i 30. ubiegłego wieku zapisali się na kartach polskiej historii sportu. Spotkaliśmy się z synem jednego z nich – Edwardem Mikrutem, aby przypomnieć historię rodziny, która „przesiąknęła sportem”.

(czytaj więcej)
0

Dzisiaj jest Dzień Psa. Leśnicy radzą, jak je wyprowadzać do lasu

Dzisiaj jest Dzień Psa i z tej okazji leśnicy z# Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Toruniu przypominają, co należy zrobić, aby spacer z psem po lesie był bezpieczny dla nas i naszych czworonogów.

(czytaj więcej)
0

W 2021 roku prawie 70 proc. wydanych zezwoleń na pracę dot. obywateli Ukrainy

W 2021 r. zarówno w województwie kujawsko-pomorskim, jak i# w kraju, odnotowano wzrost liczby wydanych zezwoleń na pracę cudzoziemców. Najwięcej zezwoleń na wykonywanie pracy na terenie województwa kujawsko-pomorskiego zostało wydanych obywatelom Ukrainy (niemal 70%).

(czytaj więcej)